Vi är olika - deal with it

Publicerad 2015-02-21 12:34:51 i From my head, Den Allsmäktige LingonrenenLife, Den Allsmäktige Lingonrenen

Jag är en skiftmänniska. Jag mår som bäst och är som piggast när jag bollar med dygnsrytmen som om det vore ett cirkusnummer. Alla är olika, min mormor är till exempel ett skolboksexempel på en morgonpigg, dagaktiv personlighet. Min mamma å andra sidan är helst aktiv på nätterna och sover på förmiddagen. Att vara kvällspigg betyder inte att man automatiskt är lat, samtidigt som en morgonpigg människa inte är en övermänniska. För oavsett vilken tid man är vaken så är timmarna detsamma. 
 
Själv är jag som en påse Gott & Blandat. Ibland vaknar jag snortidigt, andra dagar sent. Jag går och lägger mig när jag är trött - vilket kan resultera i sömn kl 19 eller kl 05. Ibland har jag en enorm energireserv och kan utan problem vara aktiv i 30 timmar i sträck - andra dagar är jag trött efter tio. Jag har provat det där med att tvinga mig själv att ha en "idealisk dygnsrytm" - dvs sova "lagom", gå upp "i tid", gå och lägga sig "i tid". Och efter en eller två är jag så trött att hjärnan blir skrynklig. Det går inte att tvinga kroppen att göra något den inte vill

Ibland reagerar min omgivning på att de tycker att jag är vaken för länge - och i andra fall att jag kan sova för länge. Men oavsett hur mycket eller lite jag är vaken resp. sover, så har jag troligtvis samma mängd vaken resp. sovtid som de flesta andra om man slår ut det på en månad. Vi är olika men ändå rätt lika - vi har vår kvot av sömn  och vi fördelar den på ett sätt som passar oss. Så kan vi bara acceptera det och gå vidare?
 
Om vi inte hade haft några dagaktiva människor hade nog alla jobbat natt. Hade vi inte haft några nattaktiva människor hade vi i stället inte haft någon som velat jobba natt - och hade vi inte haft några människor som inte har några problem att bolla med dygnet så hade varenda arbetsplats med skiftschema gått åt skogen. 
 
Egentligen var syftet med hela inlägget att visa nedanstående bild och berätta om gårdagen i stallet. Men det blir aldrig som man tänkt sig när hjärnan bestämmer själv.
 
 

Kommentarer

Postat av: Selma

Publicerad 2015-02-21 18:43:49

Jag är morgonmänniska och får kämpa att inte vara dryg mot de som är kvällsmänniskor eller som du, lite hullerombuller. Lättare i samhället när man nästan tillhör normen. Fortsätt med det som passar dig!

Svar: Ja, det är alltid lättare när man tillhör normen tyvärr. Många som är just morgonmänniskor kastar gärna ur sig ett "men gå och lägg dig tidigt så kan du gå upp tidigt sen!". Dessvärre fungerar det inte så, jag som är en skiftarmänniska kan ha laddat upp med massor av energi trots att jag klivit upp tidigt - och då är det lönlöst att sova innan kl 02.00, för det går inte att tvinga sig att sova när man är väldigt pigg. Men det är bra att alla är olika - annars skulle inte samhället fungera :)
Den Allsmäktige Lingonrenen

Kommentera inlägget här
Publiceras ej