Mata änderna med något bra - eller låt bli!

Publicerad 2015-01-22 17:47:05 i From my head, Den Allsmäktige Lingonrenen

Debatter beträffande om man ska mata änder eller inte när det är snö, kallt och fruset på vattnet pågår väl intensivt ungefär varje vinter. Vissa tycker att man inte ska mata änderna för att de då vänjer sig vid det och dör, andra tycker att man ska mata änderna för annars svälter de ihjäl och dör. 
 
Oavsett vilken sida man står på i denna debatt kvarstår faktum - även om du inte matar änderna så gör någon annan det, och de kommer således vara kvar. Det som grämer mig är dock att folk matar dem till förbannelse med vitt bröd. Bröd som inte innehåller varken näring eller nyttiga fetter. Bröd som vi inte skulle klara oss på om vi åt enbart det. VARFÖR allt detta BRÖD? Buken på änderna fylls snabbt, men de får inte det de behöver och magrar ändå. 
 
En påse müsli är bättre och enkelt om man har ont om tid och fantasi. Eller en fröblandning, proppade av fett och näring. Resterna från salladsskålen och lite potatis från middagen eller havregrynsgröten som blev kvar efter frukost. Ska du mata änderna finns det massor av mat som är hundra gånger bättre och som kostar dig lika mycket. Det handlar inte om att ditten eller datten skulle vara godare - det handlar om näring. Änderna mår lika bra av att fylla magen med mjöl, vatten och luft som vi gör. De är ute i kylan dygnet runt och behöver ett fettlager för att hålla sig varma - och det fettlagret är något en skogaholmslimpa inte bidrar till. 
 
Änder är allätare, inte brödätare. 
 
 
(Ja, det är gnuggis på kinden. Men låt inte det frånta inläggets viktighet.)
 
 
 

Kommentarer

Postat av: GoForFit

Publicerad 2015-02-01 09:04:24

Bra inlägg! :)

sv: Åh, herre, DET passet lär ju varit jobbigt, haha! Stackarn. Men du kanske snarare blev pigg under passet? Brukar ju vara så :)

Svar: Tack! :)
Den Allsmäktige Lingonrenen

Kommentera inlägget här
Publiceras ej